Insåg idag att man borde samla all information och tips som man som ”nynykter” behöver finna och lära sig. Första dagarna och veckorna var inte enbart en berg-och-dal-bana på grund av avgiftningen utan även på grund av omställningen i livsstilen. Plötsligt skulle man vända upp och ner på det mesta, utan att för stunden veta ett ersättande alternativ.

Har varit lätt att fastna i ett negativt tänk där ”jag får inte äta det, kan inte äta det, kan inte göra så, måste enbart äta det där” ständigt ekar i huvudet. Nej, nej, nej. Nej överallt. Om jag inte är uppmärksam är det lätt att fastna i begränsningarna. På den punkten har jag både rätt och fel. Det är många produkter jag inte kan äta och sammanhang jag inte kan ta del av som andra. Men det finns oändligt med alternativ. I alla fall om man har den inställningen. Oavsett hur trist det har känts att ge upp bröd, frukt, mjölk, grädde, choklad, popcorn, cola light, tuggummi osv så finns det sätt att komma runt det. Vill man så går det att hitta substitut som sedan blir ens nya vanor.

Brödet har ersätts av ett fröbröd som jag gör själv. Hur lätt som helst faktiskt. Finns två varianter som jag varvar mellan, ett hårt och ett mjukt. Åt först Renée Voltaires frökex men såg snart att det innehåller socker. Såklart. Suck. Det jag gör själv är dessutom godare så det var ingen stor sorg.

Frukt har ersatts av antingen bär eller nötter. Varvar mellan ekologiska mandlar och valnötter. Åt först saltade mandlar men insåg för två veckor sedan att det triggade mig för mycket. Kunde tänka på den där mandelpåsen hela dagen och känna hur saliven samlades i munnen. Aj aj. Tusan också. Där rök nästa grej. Men som sagt ekologiska, naturella funkar utmärkt och jag börjar vänja mig.

Mjölk och grädde hade jag främst i kaffe förut och det har ersatts av kokosgrädde. Ingen höjdare enligt mig men det funkar. Fördelen är att det har resulterat i en neddragning av kaffekonsumtionen rejält till förmån för en kopp rött te.

Grädde och créme fraiche i maten får jag helt enkelt skippa rakt av. Som sås till en köttbit exempelvis brukar jag ta en klick smör och blanda med örtkryddor. Voila och du har ett örtsmör 😉

När jag blir chokladsugen brukar jag ta en frökexmacka med kokosfett och chevrette (hård getost). MUMS. Detta är nog det enda snacks jag har kvar. Utan det skulle alla andra uppoffringar kännas mycket mycket tyngre.

Cola light – kolsyrat vatten.

Nu när det är säsong passar jag på att unna mig svenska jordgubbar, hallon och blåbär. Fantastiskt.

Det är ständigt små justeringar som måste göras men jag tar det steg för steg. En dag kan jag nog utan att behöva blinka leva på noll procent socker.

Annonser