Att testa matplan är något jag varmt kan rekommendera alla som vet att de har en osund eller okontrollerad relation till mat eller socker. Har själv följt en matplan i en månad nu och det har tagit tillfrisknandet till en ny nivå och verkligen hjälpt. Mer än vad jag trodde.

För mig har det skapat struktur, sunda begränsningar i mängd och ramar att hålla mig inom. Maten går nu alltmer per automatik, och jag slipper den här ständiga inre diskussionen som ofta slutat med kortslutning följt av överätande. Min största rädsla var att äta för lite och därmed riskera ett återfall. Och detta blev då min ursäkt för att överäta.

Hur som helst, matplan. Jag är 167 cm lång och har med hjälp av en kostrådgivare fått en skräddarsydd matplan (se mängder i detalj).

Fick en förfrågan om vad jag äter mer i detalj, so here it goes. Min kost är egentligen ganska enformig men har hittat ett antal maträtter som jag helt enkelt varierar mellan. Sparar tid och tankeverksamhet och jag kan vara trygg med att jag får i mig ”rätt” saker. Gör den mesta maten i ugnen, vilket tar lite tid men resultatet blir ofta riktigt god mat :). Såhär ser en vanlig dag ut:

Frukost – protein 100 g, fett 2 msk/28 g

 • Omelett 2 ägg = ca 90 g protein
 • 1 dl turkisk yoghurt 10%, ca 20 blåbär, 5 hackade mandlar, kanel = ca 1 msk fett
 • 2 skivor getost med kokosfett på = ca 10-15 g protein + 1 msk fett

Detta blir jag härligt mätt på och jag är nöjd fram till lunch. Då turkisk yoghurt även är protein tror jag att frukosten ligger lite väl högt i proteinmängd men har valt att inte justera detta ännu. Ett steg i taget. Detta passar mig just nu.

Lunch och middag – grönsaker 150g, fett 2 msk/28g, protein 100g

 • ruccola = ca 20 g
 • gurka = ca 20-30 g
 • broccoli/svamp/zucchini/sparris/blomkål/spenat/aubergine etc. = ca 80-100 g
 • 1 avokado = 80-110 g
 • 1 msk olivolja eller 0,5 msk olivolja + klick smör
 • lax/kyckling i ugn, köttfärsås, köttbit, torskfile = ca 80-90g
 • riven ost, antingen parmesan eller getost = ca 10-15 g

På eftermiddagen eller/och på kvällen:

 • 2 skivor getost med kokosfett och 5 mandlar ELLER
 • 1 dl turkisk yoghurt 10%, ca 20 blåbär, 5 hackade mandlar, kanel

Det jag tycker är svårast är att hålla ner mängden protein då jag tycker att det är den maten som är godast. Men som sagt, små steg. Det tar tid. Förut åt jag ju 300 g protein per måltid…

Kombinationen av så mycket grönsaker och avokado skapar en härlig mättnad. Jobbar idag med min ovana att äta på kvällen – när jag ändå inte är hungrig – men gamla takter sitter i. Å andra sidan känns det ändå bättre att äta ett mindre kvällsmål av abstinent mat än att jag tar till socker så allt är relativt.

Mellanmålen har varierat mycket under tidens gång. Allt från ägg, ostbitar, bär, kokosflingor, nötter, rawfoodkex, till mindre matlådor av matrester. Har anpassat mig efter livet i övrigt. Under PT-utbildningen hade jag större behov av fler mål riktig mat upplevde jag, så enbart nötter räckte till exempel inte. Men mellanmål är svårt och väldigt individuellt. Gäller att hitta sin egen nisch.

Hur äter ni? Dela gärna med er av era tankar och tips!

Annonser