Min röda hund har börjat spöka mig på nätterna igen. Gör så att jag inte kan somna om kvällarna och att jag vaknar runt fem på morgonen. Ögonen är trötta, kroppen seg som gummi men hjärnan är på helspänn och tankarna snurrar. Paralyserad turbo.

Scenariot den senaste veckan har därför varit att jag har sovit mellan fem sex timmar och sedan kompenserat med en tupplur efter lunch. Det brukar göra att jag hamnar rätt till kvällen och att jag därför lyckas hålla måltiderna på sunda tider.

Men idag var det full rulle hela eftermiddagen och det slog tillbaka vid fem-tiden. Kände hur hela kroppen på en sekund hamnade i upplösningstillstånd. Kortslutning i hjärnan och det enda jag kunde tänka på var hur jag skulle få tillbaka fotfästet och dämpa paniken. En oförklarlig ångest genomsyrade varenda rörelse och tanke.

I dessa lägen passerar bilder av mat och sötsaker frekvent för mina ögon och hjärnan är på jakt. Farligt område. Det enda min hjärna skriker är; Elsa du måste hem och äta något nu! Du måste äta för annars kommer du inte att överleva. Det är det enda som kan göra dig lugn igen. Ett otroligt jobbigt och obehagligt tillstånd. Tack och lov hade jag sinnesro nog att inse att det här grundade sig i en fysisk och mental utmattning som min röda hund utnyttjar.

Insåg att det skulle innebära återfall om jag väl åkte hem så istället åkte jag till ett köpcentrum och gick runt i affärer. Trots trötthet. Måste vänta ut det värsta. Köpte en stor kopp rött te. Byta fokus. Andas. Orka leva ut känslorna. Du klarar det här. Sen kom tårarna. Tårar är ofta en signal om att jag är på väg att vinna över röda hund. Denna gång. Farligt nära.

Det som skiljer mig från ”vanliga” människor är att min kropp inte förstår när den är trött. Istället för att vilja vila ökar den snarare tempot och vill parallellt äta för att orka och bedöva vad kroppen egentligen behöver. Ond spiral som snabbt accelererar. Brist på sömn är definitivt en trigger för mig.

Tog mig igenom gårdagen med små marginaler så idag ska jag göra allt jag kan för att ta hand om mig själv. Tycker dock att det är svårt att komma ner i varv. Har ni några tips får ni gärna dela med er!

Annonser