En expert är en person som har begått alla misstag som kan göras inom ett väldigt snävt område.

NIELS BOHR, dansk fysiker och Nobelpristagare.

På väg att bli expert inom sockerberoende? Haha ja det vore ju en fantastisk etikett att sätta på sig själv. Men nej, expert vet jag att jag knappast är. Snarare gröngöling deluxe. Citatet är dock inte desto mindre tänkvärt. Det finns inga genvägar eller rak linje. Vägen är krokig men skapar en grundstomme.

Kan dra en enkel parallell till styrketräning. Hela konceptet med att styrketräna går ju ut på att belasta musklerna med mer än vad de är vana vid och i princip bryta ned dem. För att de sedan under återhämtningsperioden ska byggas upp igen och bli ännu starkare och tåligare än tidigare.

Vi behöver alltså brytas ner för att kunna kliva upp en nivå. Det är oundvikligt och nödvändigt. Vi är summan av våra misstag. Men vi kan påverka på vilket sätt detta sker. Vi kan vara delaktiga och aktivt välja våra fighter och på så sätt hitta en form där vi njuter av resan dit. Trots att det ibland bränner till.

Så nästa gång jag känner mig slagen ska jag försöka tänka; Aha, är detta att överbelasta ”musklerna”? På vilket sätt är detta snedsteg en lärdom? 

För misstag vill ju ingen göra, men expert skulle jag själv inte tacka nej till i alla fall. 😉

Annonser