Det är med stor glädje och även viss försiktighet jag kan säga att jag känner mig lyckligare och starkare än på länge. Med risk för att behöva äta upp dessa ord i ett senare skede känns det i dagsläget som att min hjärna har funnit en ny nivå på harmoni. Suget och ångestattackerna har blivit mindre och mer sällsynta. Jag börjar oftare se små glimtar av den Elsa jag brukade känna till. Och i dessa stunder av klarhet känns hon starkare än någonsin tidigare.

I samband med att sockret tagits bort har andra pusselbitar successivt börjat falla på plats. Önskar att jag tidigare hade insett hur allt hängde ihop indirekt. När folk frågar mig ifall livet utan socker har gjort att jag mår bättre och i så fall på vilket sätt, har jag ibland svårt att sätta ord på det. För det är inte så enkelt att det finns ett simpelt svar. Vinsten av att sluta med socker är nämligen oändlig. Trots mitt ständiga gnäll om hur jobbigt det är, om den fysiska avgiftningen och abstinensen, skammen och skulden, alla tårar, allt extra arbete med matlådor osv, har jag vunnit hästlängder mer än vad som har krävts.

Har inte alltid känt så men så känner jag idag. Äntligen lever jag inte en lögn, äntligen behöver jag inte maximera jämt och ständigt, och dessutom börjar mina närmsta relationer bli allt bättre och äkta. På lång sikt kommer jag att ha mer att ge till min omgivning än vad jag hade när jag var i sockerträsket, det känns redan nu.

Framförallt har jag på sistone börjat uppleva ett inre lugn och tillfredsställelse över att vara den jag är. Idag vågar jag släppa kontrollen och låta saker bara bli. Perfektionisten och prestationspersonligheten i mig kommer nog alltid finnas kvar men jag har både börjat bli bra på och trivas med att bara låta saker bli lagom. Det räcker så.

Det är såklart inte bara mitt inre själsliv som har förändrats och påverkats av detta inre lugn, utan även mitt sätt att agera utåt. Kan uppleva att jag idag vågar hålla en lägre profil. Styrkan och njutningen i att bara vara tyst ibland. Att det är okej och kanske även till det bättre i vissa situationer. Som sagt är det svårt att sätta fingret på vad som konkret har förändrats, men känner en stark positiv förändring i hela kroppen i de sociala sammanhang jag hamnat i på sistone på jobbet och privat. Det är en skön känsla. Inser att detta kommer att komma och gå i vågor men ser det i alla fall som ett tecken på att jag är på väg i rätt riktning.

Annonser