Har verkligen börjat hitta mycket sockerfri mat som jag älskar. Det hade jag aldrig trott för ett år sen.

Förutom klassiska sötsaker har det även varit en stor sorg att behöva säga adjö till allt vitt i form av bröd, pasta, ris och potatis. Jag som har levt på detta sedan jag kan minnas. Oftast med någon smaskig sås och kanske en liten kycklingbit på sidan mest för sakens skull. Ju vitare och näringsfattigare desto bättre.

Idag är jag så van vid mina substitut att det aldrig skulle falla mig in att tänka mig den tidigare konstellationen jag är uppväxt på. Istället ser det nu ut såhär: tänker jag på att äta fisk, fågel eller kött tänker min hjärna direkt på blomkålsmos, blomkålsris, zucchinipasta, auberginegratäng, vitlöksstekt spenat, stekt vitkål eller varma grönsaker i ugn. För mig är vanlig husmanskost nu. Det har krävts en del googlande, investeringar i kokböcker och experimenterande men idag sker det per automatik. En tidigare panik och känsla av att ”inte få äta någon vanlig mat längre” har ersatts med att jag nu i princip alltid vet vilka varianter jag kan tillämpa för att åstadkomma den maträtt som är i åtanke. En process som har tagit sin lilla tid men vars resultat underlättar min vardag oerhört idag.

Min nuvarande absoluta favorit är blomkålsmos. Får helt enkelt inte nog av denna underbara rätt. Dessutom går det att kombinera med i princip vad som helst. Just nu varierar jag mellan att äta det tillsammans med lax eller kyckling i ugn eller lammfärsbiffar med smält chevreost. När jag blir sugen på Thaimat (där ris med kokosgrädde var en gammal standard) brukar jag blanda kyckling och ett ihopplock av de grönsaker som finns hemma med kokosgrädde och currypasta. Till detta äter jag då som sagt blomkålsmos eller blomkålsris som substitut för vanligt ris. Voila – sockerfri Thaimat! Och jag fullkomligen älskar det!

Ska inte påstå att suget efter sötsaker är borta, det vore drömmen om det var så väl. Men jag kan utan att blinka säga att jag inte för något i världen skulle vilja byta ut den maten jag äter idag mot någon annan.

Annonser