Kontakt. Kontakt med sig själv, med sin kropp, med sina känslor, med sina nära, med sin dagliga omgivning. Svårare än vad man tror. Det är förvånansvärt enkelt att gå runt och leva som i en bubbla. Och tiden flyger förbi. Hur gör man för att stanna upp? Verkligen stanna upp.

Min mamma påminde mig om en viktig insikt igår. Vikten av att ha kontakt med sin kropp. Låter flummigt men egentligen är det inte så flummigt. Det hör ju egentligen ihop med ett av mina mantran ”emotion comes from motion”. Och sett ur det perspektivet skriker nog allt i mitt rörelsemönster om hjälp. Rak, stel, enformig, tillbakadragen, kontrollerad, korrekt. Vuxen. I sin negativa bemärkelse. Minns inte när jag tog ett skutt senaste. Eller när jag dansade sist. Något jag älskar. Hur mycket tid jag än lägger ner på att betrakta min spegelbild och döma min figur kan jag konstatera att jag i princip aldrig ser mig själv. Att se i sin verkliga bemärkelse. Är alldeles förblindad av annat bråte jag måste jobba med.

Lika viktigt som det är att kunna stanna upp och se, så är det att ha förmågan att gå vidare. Att avsluta och se framåt. Något jag har haft svårt för tidigare men tycker att jag blir bättre på. Bättre, inte bra. I vissa sammanhang är det stor skillnad, till exempel gällande relationer som tidigare varit destruktiva för mig. Där blir jag alltmer skärpt och vågar välja mitt välmående före artificiell omtanke och en rädsla för att gå miste om något socialt. Men i andra sammanhang kan jag har svårare att släppa.

Känslan av att inte räcka till precis som jag är idag håller fortfarande ett järngrepp i allt jag gör. Otillräckligheten skapar en strävan efter perfektion och kontroll vilket i förlängningen gör att jag har svårt att lägga mina misstag bakom mig. Stora som små. Allt som kan kopplas till att jag ur någon aspekt inte har varit tillräcklig ger upphov till inre ångest hos mig. Men jag jobbar på det.

Nedan är några av mina favorituttryck som brukar lugna och hjälpa mig att få tillbaka perspektivet.

Let it go.

Also this shall pass.

Vad är det värsta som kan hända?

Det är okej.

Spelar detta någon roll om 10 år?

Don’t think, just do.

What else could this mean?

Annonser